Sunday, November 5, 2017

Laktózérzékenység a-zig

 A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia – tejcukor érzékenység vagy tejcukor-intolerancia a tejben és a tejtermékekben megtalálható laktóz, vagy más néven tejcukor lebontásának a képtelensége. Ennek oka a lebontáshoz szükséges laktáz enzim teljes hiánya vagy igen alacsony szintje.
Becslések szerint világszerte a felnőtt népesség kb. 75%-a laktózérzékeny azaz nem tudja lebontani a tej cukrot.

Tünetei: 
  • kellemetlen közérzet
  • gyomorfájdalom
  • puffadás
  • hasmenés
  • hányinger vagy hányás
A tejtermék fogyasztása után kb 30 perc után keletkeznek a tünetek. A tünetek összefüggenek a elfogyasztott tejtermék mennyiségétől. A legtöbb tejérzékeny eltud fogyasztani egy bizonyos szintű mennyiséget, probléma nélkül.

A tejcukor-érzékenység megállapítása:

Nagy eséllyel megállapítható a tejcukor-érzékenység, amennyiben az illető a tejtermékek fogyasztása után fél órával tapasztalja a fenti tüneteket (hasmenés, hányinger, puffadás, gyomorfájdalom), illetve azok ezen élelmiszerek elhagyása után elmaradnak. Nem kell azonban lemondanunk a tejről, mindössze válasszunk laktózmentes termékeket.


Laktóza-intolerancia tesztek:

Mivel a tejcukor-érzékenység egyszerűen megállapítható és kezelhető (laktózmentes termékek fogyasztásával vagy a tejtermékek elhagyásával), annak orvosi diagnosztizálása célszerű.
Azonban, ha valaki mégis szakmai diagnózist szeretne, négyféle teszt is rendelkezésre áll a laktóz-intolerancia megállapítására.
  • hidrogén kilégzésével
  • másik megoldás a vérvétel (vérszérum glükózszint mérés)
  • laktóz tolerancia-vizsgálat
  • széklet savasságának megmérésével, illetve a bél szövettani vizsgálata
 Mit ehet vagy ihat a laktóz érzékenyek?

A laktózintolerancia a vékonybélben termelődő laktáz enzim hiánya miatt kialakuló állapot.
A laktáz enzim a latóz (tejcukor) kettős cukrot bontja le egyszerű cukrokra (glükózra és galaktózra),azért, hogy fel tudjon szívódni a vékonybélben. Ha tehát laktóz tartalmú ételeket fogyasztunk, akkor kialakulnak a tünetek, így a laktózérzékenység kezelési módja a laktózmentes diéta, mely a magas laktóztartalmú ételek és italok kerülésén, az alacsony laktóztartalmú ételek és italok mértékletes fogyasztásán, a laktózmentes és természetesen laktózmentes ételek és italok fogyasztásán.

Állati tejek, növényi italok és egyéb tejtermékek

Tilos!!!

Tehéntej (0,1 %, 1,5%, 2,8%, 3,5 % -os zsírtartalmú)    
Bio tehéntej (0,1%, 1,5%, 2,8%, 3,5 % -os zsírtartalmú)    
Kecsketej    
Juhtej    
Bivalytej    
Tevetej     Magas    
Kancatej    
Sűrített tej (különböző zsírtartalmú)    
Tejpor
Kávékrémpor    
Friss és tartós tejitalok (különböző ízesítésben)
Író
Írópor
Tejsavó  (Nem azonos a tejsavval!)
(tej) Savópor
Tejföl (különböző zsírtartalmú)
Élőflórás tejföl (különböző zsírtartalmú)
Frissföl
Habtejszín
Főzőtejszín
Kávétejszín
Tejszín habspray
Vaj (teavaj, márkázott vaj, Bio vaj)
Fűszervaj
Vajkrém (natúr és ízesített)
Margarin (tejsavóval)
Puding (többféle ízben)
Tejdesszertek (többféle ízben)
Tejberizs (többféle ízben)
Grízpuding (többféle ízben)
Ömlesztett sajt (többféle ízben)
Krém-fehér sajtok (feta típusú)
Krémsajtok

 

Szabad!!


Laktózmentes tehéntej (1,5%, 2,8% zsírtartalmú)   
Laktózmentes     (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Laktózmentes ízesített tejitalok     (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Szójaital (natúr vagy ízesített)   
Rizsital (natúr vagy ízesített)    
Zabital (natúr vagy ízesített)    
Mandulaital (natúr vagy ízesített)   
Mogyoróital (natúr vagy ízesített)    
Kókuszital (natúr vagy ízestített)
Tönkölyital (natúr vagy ízesített)
Hajdina ital (natúr vagy ízesített)
Kamut ital (natúr vagy ízesített)
Quinoa ital (natúr vagy ízesített)
Laktózmentes joghurt (natúr és ízesített) 
Szója joghurt (natúr és ízesített)
Laktózmentes túró (zsírszegény, félzsíros)
Laktózmentes tejföl    (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Rizsdesszert (többféle ízben)
Zabdesszert (többféle ízben)
Szójadesszert (többféle ízben)   
Laktózmentes túródesszert   (laktóztartalom: < 0,1 g/100g)
Margarin (vizes alapú)
Laktózmentes vajkrém
Laktózmentes vaj
Zab főzőkrém
Laktózmentes habtejszín   
Rizs főzőkrém
Szója főzőkrém
Kókusz főzőkrém
Parmezán
Apenzeller    
Brie    
Camambert    
Eidami    
Ementali    
Gorgonzola
Gouda    
Gruyere    
Roquefort    
Provolone   
Romadour  
Tilsiter
Mozzarella
Laktózmentes ömlesztett sajt (többféle ízben)  
Laktózmentes Krémfehér sajtok (feta típusú)   
Laktózmentes krémsajtok


Egyéni tűrőképesség szerint  (alacsony):


Natúr joghurt
Élőflórás natúr joghurt
Ízesített joghurtok
Görög joghurt (natúr és ízesített)
Bio joghurt (natúr és ízesített)    
Joghurtital (natúr és ízesített)     
Kefir
Élőflórás kefir
Ízesített kefirek
Kaukázusi kefir (natúr és ízesített)
Aludttej
Túró (zsírszegény, félzsíros)
Juhtúró     
Ricotta   
Ízesített túrókészítmények 
Főzőkrém   
Krémtúró (többféle ízben)    
Túrós desszertrúd, Túródesszertek (többféle ízben)
Cheddar
Trappista 

No comments:

Post a Comment