Tuesday, July 11, 2017

Mit ne mondj #2 egy depressziósnak vagy szorongással küszködőknek

1. „Pedig nem is tűnsz betegnek!”

Nem. Ez nem olyan betegség, amitől soványak, sápadtak, beesett szeműek leszünk, és sokak számára felháborító egyáltalán betegségnek nevezni. A depresszió számtalan fizikai tünettel jár, mint a krónikus fáradtság, nehéz fej, néha szívdobogás, de egyik sem látványos, a mi démonaink csak a saját szemeink előtt táncolnak.

2. „Próbáltad már a….?”


Mindenkinek van tanácsa, amit az interneten olvasott, vagy a barátaitól hallott, és minden áron megpróbálja ránk erőltetni. Próbáltunk már nagyon sok mindent, szerintem ezt egy emberként is elmondhatom, és rohadt fárasztó, így egy idő után csak olyanoktól fogadunk el tanácsot, akinek ez a munkája, vagy aki pontosan ugyanazzal küzd, mint mi.

3. „Csak ki kéne mozdulnod!”

A természet és a friss levegő csodákat tud tenni, de sajnos nem mindenható, és nem minden helyzetben a legjobb megoldás. Pánikbetegség, vagy erős szorongás esetén sokaknak a legfontosabb, hogy a számukra legotthonosabb környezetben vészeljék át a rosszabb órákat, napokat, vagy heteket.

4. „Mosolyogj!”

Miért? Hogy biztosítsak mindenki mást arról, hogy minden rendben van? Mi van, ha nincs? Mi van, ha annyi minden van a fejemben, hogy a legutolsó problémám az, hogy mások szemében milyennek tűnök. Igyekszünk mosolyogni, és normálisnak látszani, de van, amikor nem megy.

5. „Nem látszol depressziósnak, soha nem gondoltam volna rólad!”


Mert a túlélésünk egyik legfontosabb eszköze, hogy olyannak tűnjünk, akiről senki nem sejti. Mert a mentális betegségek megbélyegeznek, mert az emberek többsége nem tudja, hogyan kezelje őket. Nem szeretnénk, ha sajnálnának, ha lenéznének, ha nem értenének meg, így minden reggel felhúzzuk a maszkot.

6. „Gyere, igyunk meg valamit, addig se gondolsz rá!”

Az alkoholba fojtás az egyik legrosszabb megoldás számunkra, mert nehéz elengedni azt az eufóriát, amikor valóban nem gondolunk rá. Egy ital nagyon hamar lesz minden este fél üveg bor, erre nagyon kell ügyelnünk.

7. „Annyi mindenért lehetnél hálás, gondolj ezekre!”

A depresszió nem szomorúság, vagy hálátlanság, hanem egy gravitációs erő, ami megváltoztatja a gondolatainkat, és a hitünket saját magunkban. Bármennyire is hálásak vagyunk az életünkben levő összes áldásért, mindent egy negatív filteren keresztül látunk. Ez a mondat olyan, mintha azt mondanád egy azt másnak, hogy "Miért fulladsz, nézd mennyi levegő van körülötted!"

8. „Erős vagy, túl fogsz lendülni ezen!”


Mi van, ha nem? Mi van, ha csak úgy csinálunk, mintha erősek lennénk? Mi van, ha egy nappal ezelőtt öngyilkosságot fontolgattunk, ma pedig békésen kávézgatunk veled? A legerősebbek tudnak csak sebezhetőnek mutatkozni és segítséget kérni, azonban ha az ellenezőjét várják el tőlünk, akkor úgy fogjuk érezni, hogy egyedül vagyunk.

9. „Senki nem mondta, hogy az élet fair.”

Persze, mindenkinek megvan a saját keresztje, de beszélnünk kell a betegségünkről, ha másért nem is, azért mert senki nem beszél róla. Nem panaszkodunk, nem sajnáltatjuk magunkat, ha beavatunk valakit, akkor tényleg bizalommal fordulunk feléjük, az ilyesmi lekezelő válasz pedig felér egy pofonnal.

10. „Mégis mi miatt lennél depressziós? Minden rendben van az életedben.”

Egy jó munka, szép lakás, rendezett család önmagában nem ad kiegyensúlyozott boldogságot, ha a fejünkben önmagunkkal nem tudjuk ezt elérni. Nem az számít, hogy mi van a kirakatban.

11. „Szükséged van egy új munkára/hobbira/pasira/stb.”

Amennyiben külső inputra van szükség a boldogsághoz, nagyon rossz úton járunk.

12. „Ami nem öl meg, az megerősít!”

A félig viccesen előadott klisék valószínűleg csak a problémánkra reagáló zavarát mutatják, mert fogalma sincs, hogy mit kéne mondania, így igyekszünk türelemmel kezelni a hasonló eseteket. Azonban ez rendkívül érzéketlen és morbid, elég sokan vannak, akiket megöl.

13. „Miért nem szedsz gyógyszert?”

Az antidepresszáns-kérdés mindenki sajátja, pro és kontra is remek érvek léteznek, általában minden depressziós utánajárt már, és meghozta a saját döntését. Hadd ne kelljen meggyőznünk téged is.

14. „Nézd a jó oldalát, lehetne rosszabb is!”

Ez melyik oldalról jó? Azt mondani, hogy legyek jobban csak attól, hogy nem vagyok végső stádiumú rákos, olyan, mintha azt mondanám, hogy ne panaszkodj amiatt, hogy a férjed megcsalt, és elhagyott a húgodért, mert Indiában 13 évesen kényszer házasságra kényszerítik a lányokat.

15. „Megértem, hogy min mész keresztül, én is néha depressziós vagyok.”

Ez a mondat 100%-ban olyanoktól szokott elhangzani, akik nem tudják, hogy mit jelent a „depresszió” kifejezés. Teljesen ki voltak pár napig, mert meghalt a kutyájuk, vagy kirúgták őket az állásukból, de nem élnek együtt napi 24 órában a lélekzabáló szörnnyel, így nem is kéne hasonlítgatni őket.

No comments:

Post a Comment